Första besöket i Ghana

STGs VD, Glenn Gustavsson, har besökt Ghana för en första förberedelse inför kommande järnvägsbygget i landet.
– Den stora utmaningen blir värmen, säger Glenn Gustavsson.

TGs VD Glenn Gustavsson på plats Ghanas huvudstad Accra

STGs VD Glenn Gustavsson på plats Ghanas huvudstad Accra för möte med företrädare för lokala huvudentreprenören Amandi/STL. Fr.v: Nadav Simhoni (managing director), Glenn Gustavsson, två av STL Group Administratörer samt Fredrik Agerhem från Xlit.

I höstas blev det klart att STG ska bidra med sitt kunnande i samband med ett järnvägsbygge i afrikanska Ghana. STGs VD, Glenn Gustavsson, har precis kommit hem från en första rekognoseringsresa till landet. Han åkte till huvudstaden Accra och hade möten med bland annat representanter från den lokala entreprenören Amandi/STL Group. Det blev en del praktiska detaljer som skulle lösas
I samband med resan blev det klart att STG kommer att ha sina projektboendet i ett hus i området kring Sekondi-Takoradi.
– Det var en givande resa och det kommer att gå bra. Jag noterar att folket där är lättsamma, lugna och trivsamma, säger Glenn Gustavsson och fortsätter:
– Den stora utmaningen blir värmen. Periodvis kan det bli riktigt varmt, mellan 25 till 40 grader. Det  kommer att vara ganska torr luft när vi blir där.
Nu inleds en period av projektplanering. Det administrativa arbetet inleds efter semestrarna. Mycket talar sedan för att själva produktionsarbetet inleds i november 2022. I dagsläget planeras för fyra till sex STG-medarbetare på plats i Ghana under vinterhalvåret. Den första etappen beräknas ta fyra år.

Fakta/Gahna-projektet

Ghana har beställt en 78 kilometer lång järnvägssträcka från Takoradi Port vid kusten till landets inre delar vid Hun Valley.
Järnvägen ska gå från hamnstaden Takoradi, via ett urbaniserat landskap till mer vildmark. På vissa delar finns idag en gammal smalspårig järnväg som ska bytas ut till modernt spår med normalbredd. STG ingår i det här uppdraget i samarbete med Xlit Group.
Xlit Group säkerställer logistik av bland annat materialleveranser till projektet och STG ansvarar för projektledning och genomförande.
Den första etappen beräknas ta fyra år.

Mer information finns i STG News nr 3 2021.